Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Společnost SpaceX tento víkend provedla druhý pokus o let vesmírné rakety Starship. Proti tomu z dubna byl o něco úspěšnější a došlo k oddělení obou stupňů. Jejich cesta ale nakonec skončila dvěma na sobě nezávislými explozemi.
Tech-boy.lukas (1488) | 20.11.20239:55
sice drahé učení se, ale tak stejně to měla s dragonama. A teď už bez problémů dokážou přistát na plovocí plošině. Takže ano, učí se velmi rychle
Odpovědět3  0
honza1616 (3699) | 23.11.20239:05
Navíc SS­/SH je zcela jiná kategorie nosiče, Falcon 9 včetně horního stupně má 10 motorů, tady mluvíme o 39 motorech i když podstatně jednodušších, to ale nemění nic na faktu že je tam skoro 4x tolik motoru které letěli do vesmíru teprve na druhý pokus, teprve po druhé zažili skutečné a ne jen simulované letové podmínky,
navíc SpaceX je teprve první firma na západě která používá Metan jako palivo, v čemž má F9 taky trochu vyhodu díky rafinovanému petroleji , ten se nemusí chladit na kriogení teploty

O velikosti, váze, strukturální síle a složitosti tak masivní rakety se nemá cenu ani bavit
To mají zmáknuté na výbornou, když jsme viděli jaké kotrmelce vydržela SS při prvním letu, jiná raketa by se začala deformovat jako plechovka od nápoje a vybuchla by hned.

NASA jede na jistotu, selhání není přípustné, provedou tisíce testů v předimenzovaných hodnotách, pokud se za letu přesto objeví anomálie, musí se u další rakety odstranit aby byla zcela bez chyb.

SpaceX jak bylo řečeno jede rychle metodou pokus omyl, co nejdřív letuschopný model, nasbírat co nejvíce dat, ty aplikovat na další modely které už jsou rozestavěné,
bohužel některé chyby se budou muset přetrpět protože třeba už na aktuálním modelu nejdou opravit, ale aplikují se na budoucí chystané rakety..... a co nejdříve startují a sbírají další data

Osobně si myslím že SpaceX začne stavět Starship pro pasažéry dřív než Boeing Starlinerem doveze lidí na ISS🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Odpovědět1  0
Pate1973 (260) | 19.11.202317:17
Neúspěch úspěch vše odvisí od úhlu pohledu a dalších věcech objektivních i subjektivních. Za mne je filozofie SpaceX poměrně efektivní možná pro mnoho tradičněji uvažujících jedinců těžko přijatelná ale to na výsledcích nic nemění. Škarohlidi ukazují prstem a smějí se už zase mu to bouchlo ale je třeba si uvědomit že oni dělají něco co před nimi nikdy nikdo a to doslova můžete do nekonečna simulovat ale nakonec až živý test je to co rozhoduje. Já za tím vydim obrovský kus práce v obdivuhodném tempu.
Odpovědět2  0
kazaxx (284) | 20.11.20236:29
V cem je to jine, co nikdo nikdy nedelal? Zasobovani ISS je brnkacka? A o kolik je mensi zasobovaci modul o proti jejich jejich modulu? V cem je snazsi vymena posadky na ISS o proti jejich turistickym letum? Ono je totiz otazka, zda je to dnes technicky bezpecne pro turisticke lety, jelikoz jak NASA tak ani Roskosmos to nedelaji, byt by teoreticky mohli. A ze ti v tom utopili miliardy penez i miliony hodin casu vyvojem a vyzkumem. Cinska vlada s vetsim rozpoctem je rada, ze ma na obezne draze druzice a muze se ucastnit misich na ISSu. Nerikam ze by soukromy sektor nemel sanci, ale bude jim trvat dalsich deset a mozna 20 let nez bude prvni opravdu bezpecny turisticky let do vesmiru a zpet.
Odpovědět1  3
Akuh (1106) | 20.11.202310:22
Máš tam faktické chyby.
Vesmírný turismus Roskosmos dělá, mezi lety 2001 a 2009 bylo 8 letů s turisty. Bylo přerušeno z kapacitních důvodů. Obnoveno roku 2021.
Co se NASA týče... jako v čem? Sama NASA nemá prostředky jak dostat do vesmíru kohokoliv v rozumné cenové kategorii a v nerozumné maji SLS s lodí Orion, což obojí má za sebou jen 1 testovací let bez posádky. Posádku pro NASA na ISS vynášely dlouhé roky rusové ­(to ostatně se asi děje stále, protože občas letí rus se SpaceX a někdo jinej zas s Rusama v rámci výměny sedaček­), aktuálně už naštěstí SpaceX a v budoucnu má začít i Boeing který silně zaostává za SpaceX, zpoždění jsou v kosmonautice běžné, i crew dragon je měl, takže jen konstatuji fakt že SpaceX už vynáší ­(12 letů, z toho 1 bez posádky­), starliner ještě ne ­(2 testovací lety bez posádky, 1 z nich selhal­) byť měly být hotovy skoro současně. NASA ale začala v 2019 s přípravami na ISS pustit turisty vynášené SpaceX a Boeingem.

Čína se nemůže účastnit misí na ISS. Čína má vlastní vesmírnou stanici Tchien­-kung, aktuálně složenou ze 3 modulů, je to jejich tuším 3 stanice kdy předchozí byly testovací, tahle už je dlouhodobá, s aktuální max kapacitou 6 lidí. Posádku si vynáší sami.

Pokud je někdo rád že má na orbitě satelity a muže se účastnit misí na ISS tak je to EU, která má posádku vynášenou na ISS crew dragonem od SpaceX ­(už s nimi letěl francous, němec, Ital a dán­), či rusy.

Mimochodem, radši se ani neptej kdo zásobuje ISS, protože to je zas SpaceX ­(Dragon 2, dříve využívaly Dragon 1­) a rusové ­(Progress­-MS aktuálně­) a pak ještě Northrop Grumman s lodí Cygnus ­(upgreadovaná verze­). NASA se soustředí na vědu, nemá vlastní lodě. Čína má pro svoji stanici loď Tianzhou a Evropa si dopravu platí tam kde NASA, tedy u SpaceX a Northrop Grumman. Rozdíl je že NASA si to platí u domácích firem...
Odpovědět3  0
kazaxx (284) | 21.11.202318:30
A do kolika km ty lety byli? 80 Km? Nad 100 km to urcite nebylo, jelikoz i na ten ISS se vsichni klepou strachy at to vyjde, byt je to uz “tisicaty” let. Tam nahore je to stejne jako hluboko v oceanu. Podelat se kvuli vnejsim vlivum muze cokoliv natoz vliv zavady na elektronice nebo plasti. A oni chteji litat nad 100 km s hvezdickovym vyhledem pro vsechny.
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 21.11.202318:57
O kterých letech myslíš? O těch s turisty u rusů? Ty byly na ISS. Nebyly to dedikovaný turistický lety, ale byly s turisty na palubě. V principu rusko k misi na ISS jedno místo obsadily turistou, tedy krom toho z 2021 kdy letěli turisti hned dva. ­"zájezd­" stál 20 mega USD v 2001 a v 2009 35 milionů a trval od 8 dní do 14 podle toho kdy letěl nějakej Soyuz spátky na zem.

Mimochodem, SpaceX na ISS už taky dovezla turisty, v 2022 na 17 dní hned 3

Ostatně zde je seznam turistů:
https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Space_tourism#List_of_space_tourism_trips
Odpovědět0  0
kazaxx (284) | 21.11.202319:14
Tak o nich ani nevim, vim jen o tech do nejakych 80 km a cus. Jenze tyhle ba ISS byli soucasti mise a v ne moc turistickych podminkach. SpaceX ale chce vyhlidkove lety o vetsim mnozstvi turistu, div ne s panoramatickou strechou. A to si myslim ze je dnes nerealne.
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 21.11.202321:56
Co z pohledu bezpečnosti mění to, zda tam s nima sedí 1, či 2 profesionální astronauti? Teda krom toho že vyhlídkovej let na LEO je bezpečnější, protože odpadá dokování u ISS jako riziková čast letu.

Ale vždyť vyhlídkovej let s prosklenou koplí už udělaly. Mise Inspiration4, byl použit Crew Dragon Resilience, pro který to byl druhý let po misi SpaceX Crew­-1, na LEO zůstaly skoro 3 dny ve víšce 585km...

V čem to je jako nereálné? Jestli myslíš cenově, tak ano ještě to nějakou dobu bude finančně nedostupné pro drtivou většinu lidí. Ale z pohedu bezpečosti? To je na zákaznících aby to vyhodnotily. Rozhodně riziko není zas tak katastrofální, pokud je řeč o lodích co mají už dost nalítáno a tedy se odladily chyby.
Odpovědět0  0
kazaxx (284) | 26.11.202315:26
Inspiration 4 dokázala něco, co rusové před 60 lety s technikou, z dnešního pohledu, na úrovni sudu s drátky a okénkem z ponorky. Kolik těch dalších letů, s osvědčenou technikou, pro bohaté turisty bylo? Zájemců je určitě hodně. Nejen že je to prostě drahý, ale je to prostě i technicky dost náročný. Něco jako to potápění k Titaniku. Všichni ví, co by ta ponorka měla umět, čemu všemu bude vystavena, ale kolik že ponorů s posádkou až tam dolů bylo? A nemyslím výhled ze vzdálenosti několika km, ale přímo k lodi.
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 26.11.202320:29
Problém je s kapacitou. Sovětský­/ruský­/NASA model nedokáže vyrobit dost lodí aby si mohly dovolit brát turisty na vyhlídkový lety. Ostatně, NASA zjistila že i jen mít vlastní lodě jje pro mě nevhodný a tak se jich skoro zcela vzdala a obědnává si ­"Uber­" až na ISS. SpaceX má s kapacitou mnohem menší problém. Už jen proto že jejich lodě nelétají jen jednou. Což je něco co sověti před 60 lety neuměly a rusové to neumí to dodnes.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.